Warkocz z ciasta francuskiego z nadzieniem wiśniowo-migdałowym (Puff pastry plait with cherries and almonds)

Obrazek

Bardzo prosty w przygotowaniu i pyszny deser. Ostatnio chcę przywołać wiosnę, więc chętnie przygotowuję wypieki z owocami. Migdały są dobrze wyczuwalne, a wiśnie dodają orzeźwienia. Sposób składania ciasta podpatrzony u Cukrowej Wróżki: http://www.cukrowawrozka.pl/warkocz-francuski-z-serem-i-malinami/ Polecam!

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

300 gr wiśni (świeżych lub mrożonych)

4 łyżki mielonych migdałów

3 łyżki migdałów posiekanych w słupki

2 łyżki cukru pudru z wanilią lub cukru brązowego

1 łyżka bułki tartej

1 jajko

Ingredients:

1 package puff pastry

300 gr cherries (fresh or frozen)

4 tablespoons ground almonds

3 tablespoons chopped almonds

2 tablespoons caster sugar or brown sugar

1 tablespoon breadcrumbs

1 egg

Przepis:

Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.

Przygotować nadzienie. Rozmrozić i odcedzić wiśnie. Dodać do nich migdały, cukier i bułkę tartą.

Na blasze, na papierze do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie. Podzielić je wizualnie na trzy części i pokroić tak jak na zdjęciu.

Preheat the oven to 200°C.

Prepare the filling. Defrost and drain the cherries, Add almonds, sugar, breadcrumbs and mix everything.

Put the parchment paper on a baking tray. Unroll the puff pastry and place it on the parchment paper. Divide it visually into three parts and cut as shown in the photo.

.Obrazek

Na środek nakładać nadzienie i zacząć nakładać pokrojone paski naprzemiennie na siebie.

Place the filling in the centre and fold the pastry strips, alternating sides.

Obrazek

Zawinąć końce i posmarować rozmąconym jajkiem.

Fold the pastry ends and brush the top with beaten egg.

Obrazek

Piec przez około 20-25 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Bake for about 20-25 minutes. When ready, sprinkle it with caster sugar.

Enjoy!

Obrazek

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Warkocz z ciasta francuskiego z nadzieniem wiśniowo-migdałowym (Puff pastry plait with cherries and almonds)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s